Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου.

Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου.
Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης,
όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της
Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ενδεικτικά, παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα).
Από το στιγμιότυπο του μετρητικού δικτύου φαίνεται ότι στο διάστημα 14:00 – 15:00 η κάλυψη του καπνού αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής με τιμές που για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3!
Από το επόμενο διάγραμμα γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο του καπνού περιορίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και μέχρι, περίπου, στο 1ο χιλιόμετρο της ατμόσφαιρας, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες μετρήσεις του νεφουψομέτρου της ομάδας που συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο EUMETNET Composite Observing System (https://e-profile.eu/#/cm_profile με ωριαία ανανέωση).
Η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) παρακολουθεί την εξέλιξη του επεισοδίου και θα επανέλθει με νεότερα δεδομένα εφόσον το απαιτήσει η εξέλιξη του φαινομένου.
Υποσημείωση: Οι μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι συγκεντρώσεις διορθώνονται με βάση πρότυπα όργανα αναφοράς.

Prof. Spyros Pandis was awarded the 2021 Vilhelm Bjerknes Medal of the EGU

The news just came out that Prof. Spyros Pandis was awarded the 2021 Vilhelm Bjerknes Medal of the EGU (https://www.egu.eu/awards-medals/vilhelm-bjerknes/). This is the highest distinction offered by the Atmospheric Sciences in Europe. The medal was named after Vilhelm Bjerknes (https://www.egu.eu/awards-medals/portrait-vilhelm-bjerknes/), whom lead the theoretical foundations of weather prediction and made groundbreaking contributions in all areas of atmospheric science (including cloud formation!).

The medal will be given this year during the EGU Annual Assembly in April, in a special ceremony organized by the Atmospheric Sciences Division. Because of the COVID situation, there will be webcasting of the event.

We should also remember that Maria Kanakidou is the 2016 (and only one of two female) recipients of the medal. A great honor to have both in PANACEA !

Αναφορά δράσεων και ευρημάτων της Ερευνητικής Υποδομής PANACEA σχετικά με την πανδημία COVID-19

Με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης COVID19 η υποδομή ΠΑΝΑΚΕΙΑ ενεργοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της και τον διαθέσιμο εξοπλισμό της,
ώστε να προβεί σε μια σειρά δράσεων που σχετίζονται με τον COVID19 και τα μέτρα αντιμετώπισης του, καταλήγοντας αντίστοιχα σε μια σειρά από ενδιαφέροντα ευρήματα και συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα εξετάστηκε η επίδραση των μέτρων για την αντιμετώπιση της  πανδημίας (lockdown) στην ποιότητα του αέρα σε διάφορες περιοχές της χώρας,
ενώ επίσης η υποδομή αξιοποιήθηκε προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο καταλληλότητας υλικών για την χρήση τους σε μάσκες προκειμένου να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία.

 

Χειμερινή Πειραματική εκστρατεία του Έργου ΠΑΝΑΚΕΙΑ στα Ιωάννινα

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής πειραματικής εκστρατείας 2020 του Έργου ΠΑΝΑΚΕΙΑ/PANACEA (Panhellenic infrastructure for atmospheric composition and climate change) με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Καθηγητή Ν. Μιχαλόπουλο και συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναπλ. Καθηγητή Ν. Χατζηαναστασίου, διεξάγονται ταυτόχρονες μετρήσεις χαρακτηρισμού αερολυμάτων (αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας) και ιδιοτήτων τους σχετικών με την ανθρώπινη υγεία, σε έξι (6) μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, με έμφαση στην πόλη των Ιωαννίνων και το σταθμό περιοχικού υποβάθρου της Φινοκαλιάς στην Κρήτη.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Advanced Course on Space Optics for Professionals: “Spaceborne Lidars”

Advanced Course on Space Optics for Professionals: “Spaceborne Lidars” | 20-24 May ESA/ESTEC | the Netherlands in Noordwijk.
https://atpi.eventsair.com/QuickEventWebsitePortal/19m04—acsopsl/website

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής :
Vassilis Amiridis
Research Director
National Observatory of Athens, IAASARS
I. Metaxa & Vas. Pavlou St., Penteli, GR-15236, GREECE
phone: +30 210 8109116, fax: +30 210 6138343
email: vamoir@noa.gr
web: http://apcg.space.noa.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Δεν είναι αναγνώσιμο; Αλλαγή κειμένου. captcha txt

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση