Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου.
Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης,
όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της
Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ενδεικτικά, παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα).
Από το στιγμιότυπο του μετρητικού δικτύου φαίνεται ότι στο διάστημα 14:00 – 15:00 η κάλυψη του καπνού αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής με τιμές που για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3!
Από το επόμενο διάγραμμα γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο του καπνού περιορίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και μέχρι, περίπου, στο 1ο χιλιόμετρο της ατμόσφαιρας, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες μετρήσεις του νεφουψομέτρου της ομάδας που συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο EUMETNET Composite Observing System (https://e-profile.eu/#/cm_profile με ωριαία ανανέωση).
Η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) παρακολουθεί την εξέλιξη του επεισοδίου και θα επανέλθει με νεότερα δεδομένα εφόσον το απαιτήσει η εξέλιξη του φαινομένου.
Υποσημείωση: Οι μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι συγκεντρώσεις διορθώνονται με βάση πρότυπα όργανα αναφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Δεν είναι αναγνώσιμο; Αλλαγή κειμένου. captcha txt

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο