Στα πλαίσια υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ και του ERC προγράμματος PyroTRACH οργανώνεται για το επόμενο δίμηνο (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2021) η καμπάνια μετρήσεων Cloud-AerosoL InteractionS in the Helmos background TropOsphere (CALISHTO). Οργανωτές της καμπάνιας είναι το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Κ.Ελευθεριάδης), ΕΜΠ (Α.Παπαγιάννης) και CSTACC-ΙΤΕ/EPFL (Α.Νένες) και υλοποιείται στην περιοχή του Χελμού γύρω από τον PANACEA-ACTRIS-GAW σταθμό HAC2.
Kεντρικός στόχος της CALISHTO είναι η μελέτη της αλληλεπίδρασης των αερολυμάτων με τα ορογραφικά νέφη της περιοχής. Αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά παρατηρήσεων που χαρακτηρίζουν πλήρως την δυναμική των αερίων μαζών, την χημική σύσταση, ιδιότητες και προέλευση των αερολυμάτων όπως και μικροφυσικά, μακροφυσικά και οπτικά χαρακτηριστικά των νεφών της περιοχής. Ο συνδυασμός των παρατηρήσεων αυτών με μια ιεραρχία υπολογιστικών μοντέλων θα δώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των δυναμικών και μικροφυσικών μηχανισμών που είναι υπέυθυνοι για την δημιουργία σταγονιδίων, παγοκρυστάλλων και υετού σε ορογραφικά νέφη.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του CALISHTO (https://calishto.panacea-ri.gr/) όπως και ειδήσεις/νέα της καμπάνιας στα Twitter του Χελμού (https://twitter.com/MtHelmosSite), του ERC PyroTRACH project (https://twitter.com/pyrotrach), του εργαστηρίου LAPI στο EPFL (https://twitter.com/LAPI_epfl) και του κέντρου CSTACC στο ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ (https://twitter.com/cstacc). Η συμμετοχή της Ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι ήδη σημαντική – και υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή επιπλέον ομάδων για όποιες συμπληρωματικές μετρήσεις ή και αναλύσεις. Επικοινωνήστε με τους οργανωτές για οποιαδήποτε πληροφορία, παράλειψη ή να εκδηλώστε ενδιαφέρον για συμμετοχή.

 

Σύνοψη της καμπάνιας – Παρουσίαση

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Δεν είναι αναγνώσιμο; Αλλαγή κειμένου. captcha txt

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο