0

5th HAAR Summer School

Theory and practice of aerosol chemistry and engineering for climate, air quality, emissions and health effects

(Lectures and hands-on training)

Navarino Environmental Observatory (NEO) Messinia, Greece

http://www.navarinoneo.gr/index.php/gr/

Greece 8-15th of June 2023

 

The objective of the summer school is to train young researchers (Master and PhD students mainly) on state-of-the-art instruments for determining the key properties of atmospheric aerosols, the tools for analyzing and interpreting the data, and the knowledge for putting those in the context of climate change. The summer school will be organized around lectures that will cover the basic theory followed by hands-on training on:

  1. in-situ instruments for measuring the concentration, size and chemical composition of atmospheric particles,
  2. new integrative approaches using models and observations for impact assessment.

 

CONFIRMED Speakers and Trainers

George Biskos (CyI)

Radovan Krejci (SU)

Athanasios Nenes, (EPFL, FORTH)

Spyros Pandis, (UoP, FORTH, CMU)

Jean Sciare (CyI)

Alfred Wiedensohler (Tropos)

Akaterina Bougiatioti (NOA)

Evangellia Diapouli (Demokritos)

Konstantinos Eleftheriadis (Demokritos)

Mihalopoulos (UoC, NOA)

Michael Pikridas (CyI)

 

Course Registration is free (offered by HAAR and NEO) and Includes Accommodation, breakfast and light lunches.

Participation is limited to 12 applicants, which should cover their travel expenses to NEO

For any questions regarding registration contact: HAAR Treasury Georgia Kastrinaki georgiak@cperi.certh.gr

 

 

Applications

Short applications containing name, affiliation, contact details and a CV (up to 2 pages) should be send before 28th of February at:

HAAR Treasury Georgia Kastrinaki

georgiak@cperi.certh.gr and

nmihalo@noa.gr

0

Καμπάνια μετρήσεων CALISHTO

Στα πλαίσια υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ και του ERC προγράμματος PyroTRACH οργανώνεται για το επόμενο δίμηνο (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2021) η καμπάνια μετρήσεων Cloud-AerosoL InteractionS in the Helmos background TropOsphere (CALISHTO). Οργανωτές της καμπάνιας είναι το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Κ.Ελευθεριάδης), ΕΜΠ (Α.Παπαγιάννης) και CSTACC-ΙΤΕ/EPFL (Α.Νένες) και υλοποιείται στην περιοχή του Χελμού γύρω από τον PANACEA-ACTRIS-GAW σταθμό HAC2.
Kεντρικός στόχος της CALISHTO είναι η μελέτη της αλληλεπίδρασης των αερολυμάτων με τα ορογραφικά νέφη της περιοχής. Αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά παρατηρήσεων που χαρακτηρίζουν πλήρως την δυναμική των αερίων μαζών, την χημική σύσταση, ιδιότητες και προέλευση των αερολυμάτων όπως και μικροφυσικά, μακροφυσικά και οπτικά χαρακτηριστικά των νεφών της περιοχής. Ο συνδυασμός των παρατηρήσεων αυτών με μια ιεραρχία υπολογιστικών μοντέλων θα δώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των δυναμικών και μικροφυσικών μηχανισμών που είναι υπέυθυνοι για την δημιουργία σταγονιδίων, παγοκρυστάλλων και υετού σε ορογραφικά νέφη.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του CALISHTO (https://calishto.panacea-ri.gr/) όπως και ειδήσεις/νέα της καμπάνιας στα Twitter του Χελμού (https://twitter.com/MtHelmosSite), του ERC PyroTRACH project (https://twitter.com/pyrotrach), του εργαστηρίου LAPI στο EPFL (https://twitter.com/LAPI_epfl) και του κέντρου CSTACC στο ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ (https://twitter.com/cstacc). Η συμμετοχή της Ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι ήδη σημαντική – και υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή επιπλέον ομάδων για όποιες συμπληρωματικές μετρήσεις ή και αναλύσεις. Επικοινωνήστε με τους οργανωτές για οποιαδήποτε πληροφορία, παράλειψη ή να εκδηλώστε ενδιαφέρον για συμμετοχή.

 

Σύνοψη της καμπάνιας – Παρουσίαση

0

Ενότητα PANACEA στο 15ο Διεθνές Συνέδριο COMECAP-2021

Στο πλαίσιο του επερχόμενου 15ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μετεωρολογία, την Κλιματολογία και την Ατμοσφαιρική Φυσική – COMECAP 2021, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 – 29 Σεπτεμβρίου 2021, στο ξενοδοχείο DuLac στα Ιωάννινα, αλλά και online, βρείτε το προκαταρκτικό Επιστημονικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει Oral και Poster Panacea Session.

0

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την επίδραση των πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα της Κρήτης

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η εξέλιξη της σύστασης της ατμόσφαιρας. Μετρήσεις πραγματοποιούνται στους σταθμούς στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Φινοκαλιά Λασιθίου και συμπληρωματικά μέσω του δικτύου μικροαισθητήρων (air-quality.gr), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής ΠΑΝΑΚΕΙΑ.

Από τις μετρήσεις προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκληθεί από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου:

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 7/8/2021, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων
προερχομένων από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν στην χώρα μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις από το σταθμό στο Φινοκαλιά όπου καταγράφηκαν επίπεδα αέριου μονοξειδίου του άνθρακα (CO) τετραπλάσια από τα κανονικά, σωματιδιακού μαύρου άνθρακα ή καπνιάς 10 με 12 φορές ψηλότερα από αυτά του υποβάθρου καθώς και συγκεντρώσεις αερολυμάτων PM10 που ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 ανά πεντάλεπτο, γεγονός που σπάνια παρατηρείται απουσία ερημικής σκόνης. Να σημειωθεί ότι αυτά τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα με τις σημερινές μετρήσεις στην Αθήνα.

Στο Ηράκλειο (Αλικαρνασσό) παρατηρήθηκαν παροδικά ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί, που όμως γρήγορα μειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις συσχετίστηκαν με αέριες μάζες με προέλευση καταρχάς από τη Πελοπόννησο, και κατόπιν από την Αττική και την Εύβοια μεταφέροντας σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η αλλαγή στη κατεύθυνση του ανέμου και η μείωση της έντασης των πυρκαγιών είχε σαν αποτέλεσμα τη διασπορά των ρύπων και τη μείωση των επιπέδων τους. Τα παραπάνω καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της μεταφοράς ρύπανσης από απομακρυσμένες πηγές στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, η οποία παρακολουθείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης για την Περιφέρεια Κρήτης (ΣΧΕΔΙΑ Κρήτης).

Παρακαλούμε δείτε το σχετικό αρχείο:

 

 

0

Επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Βορειοδυτικό τομέα του Λεκανοπεδίου – 03/08/2021

Ακολουθεί αναλυτική ενημέρωση από μεριάς του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του ΕΑΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την Περιφέρεια Αττικής, σχετικά με τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς (3η Αυγούστου) στον Βορειοδυτικό τομέα του Λεκανοπεδίου, επικαιροποιώντας προηγούμενες ενημερώσεις του ΕΑΑ.
Από στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με τα επίπεδα συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής:
– Η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 18:00. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση αρχικά στον Δυτικό (Ίλιον) και κατόπιν στον Βόρειο τομέα (Πεύκη) του Λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα 11:00-3:00 (με 10-λεπτες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τα 200 μg m-3). Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 8:00 της 4ης Αυγούστου παραμένουν υψηλά (άνω των 50 μg m-3).
– Στον Κεντρικό τομέα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων (άνω των 250 μg m-3), από τις 2:00 τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, η οποία διαρκεί έως τώρα. Στον Πειραιά, παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 4:00, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα.
– Σχετικά μικρότερη επιβάρυνση υπήρξε και στον Νότιο Τομέα, ακόμα και έως την περιοχή της Βουλιαγμένης (συγκεντρώσεις έως 90 μg m-3), από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα έως και τώρα.
– Στους χάρτες που ακολουθούν εμφανίζονται τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων στα σημεία μέτρησης στο Λεκανοπέδιο, από τις 7:00 το πρωί της 4ης Αυγούστου, όπου φαίνονται οι υψηλές συγκεντρώσεις στον άξονα διάδοσης του καπνού, οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και τα 250 μg m-3. Μετά τις 9:00 παρατηρείται μια ελαφρά βελτίωση της εικόνας.
– Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg m-3 (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτή την εποχή).
– Ενημέρωση σε ωριαία βάση παρέχεται από την πλατφόρμα της Εθνικής Υποδομής PANACEA.
Υποσημείωση: Οι μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι συγκεντρώσεις διορθώνονται με βάση πρότυπα όργανα αναφοράς.
0

Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου.

Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου.
Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης,
όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της
Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ενδεικτικά, παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα).
Από το στιγμιότυπο του μετρητικού δικτύου φαίνεται ότι στο διάστημα 14:00 – 15:00 η κάλυψη του καπνού αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής με τιμές που για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3!
Από το επόμενο διάγραμμα γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο του καπνού περιορίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και μέχρι, περίπου, στο 1ο χιλιόμετρο της ατμόσφαιρας, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες μετρήσεις του νεφουψομέτρου της ομάδας που συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο EUMETNET Composite Observing System (https://e-profile.eu/#/cm_profile με ωριαία ανανέωση).
Η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) παρακολουθεί την εξέλιξη του επεισοδίου και θα επανέλθει με νεότερα δεδομένα εφόσον το απαιτήσει η εξέλιξη του φαινομένου.
Υποσημείωση: Οι μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι συγκεντρώσεις διορθώνονται με βάση πρότυπα όργανα αναφοράς.

0

Prof. Spyros Pandis was awarded the 2021 Vilhelm Bjerknes Medal of the EGU

The news just came out that Prof. Spyros Pandis was awarded the 2021 Vilhelm Bjerknes Medal of the EGU (https://www.egu.eu/awards-medals/vilhelm-bjerknes/). This is the highest distinction offered by the Atmospheric Sciences in Europe. The medal was named after Vilhelm Bjerknes (https://www.egu.eu/awards-medals/portrait-vilhelm-bjerknes/), whom lead the theoretical foundations of weather prediction and made groundbreaking contributions in all areas of atmospheric science (including cloud formation!).

The medal will be given this year during the EGU Annual Assembly in April, in a special ceremony organized by the Atmospheric Sciences Division. Because of the COVID situation, there will be webcasting of the event.

We should also remember that Maria Kanakidou is the 2016 (and only one of two female) recipients of the medal. A great honor to have both in PANACEA !

page 1 of 2
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Δεν είναι αναγνώσιμο; Αλλαγή κειμένου. captcha txt

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο