Σε εξέλιξη είναι από την ερευνητική δομή ΠΑΝΑΚΕΙΑ, εκστρατεία καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 6 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλος και Ξάνθη) καθώς και στον σταθμό υποβάθρου για την Ελλάδα στον Φινοκαλιά Λασιθίου.
Η έρευνα διεξάγεται από τις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 1ου επιστημονικού συνεδρίου της ΠΑΝΑΚΕΙΑΣ, που θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο Μανασσάκη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

H πανελλαδική υποδομή για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής (ΠΑΝΑΚΕΙΑ/ PANACEA) αποτελεί την μοναδική ολοκληρωμένη Ερευνητική Υποδομή (ΕΥ) για τη σύσταση της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. H περιοχή αυτή αποτελεί σταυροδρόμι αέριας ρύπανσης από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Μεταφερόμενοι ρύποι όπως η σκόνη της Σαχάρας και οι βιομηχανικοί ρύποι προστίθενται στους τοπικά παραγόμενους ρύπους στη περιοχή.. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, πολλοί περισσότεροι νοσούν λόγω της έκθεσης σε αυτή ενώ χιλιάδες είναι τα παιδιά που εμφανίζουν άσθμα.

Μια δεύτερη εκστρατεία προγραμματίζεται στις ίδιες περιοχές για τον χειμώνα του 2019-2020 περίοδο με παραδοσιακά αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων λόγω της θέρμανσης.

 

Πηγή – Πλήρες Άρθρο: EΡΤ

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Δεν είναι αναγνώσιμο; Αλλαγή κειμένου. captcha txt

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο