Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.) είναι δημόσιο ερευνητικό κέντρο. Ιδρύθηκε το 1842 με δωρεά του Εθνικού ευεργέτη Γ. Σίνα. Οι επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες του περιλαμβάνoυv τις παρατηρήσεις, τη συλλογή στοιχείων και την έρευνα σχετικά με τον αστρικό και διαστημικό χώρο, το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, τον φλοιό και το εσωτερικό της Γης.
Tο Ε.Α.Α. παρέχει υπηρεσίες όπως η συνεχής παρακολούθηση της σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου και η ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού, η πρόγνωση καιρού, η συνεχής μέτρηση παραμέτρων της ιονόσφαιρας κ.α. Σημαντική είναι η συνεισφορά του στην επιμόρφωση του κοινού και τον τομέα της διάχυσης της επιστήμης μέσω του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης και του Μουσείου Γεωαστροφυσικής. Οι δραστηριότητες του Κέντρου υπηρετούνται από τα Ινστιτούτα Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (ΓΕΙΝ) τα οποία είναι στελεχωμένα με επίλεκτο ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήματα Φυσικής & Γεωλογίας (ΑΠΘ)
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” (ΕΚΕΦΕ-Δ)
Το Εργαστήριο Οπτοηλεκτρονικής, Lasers και Εφαρμογών τους-Ομάδα Τηλεπισκόπησης Laser του ΕΜΠ είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου lidar (EARLINET) από το 2000, και συμμετέχει ενεργά σε όλα τα σχετικά Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (HCM, ENVIRONMENT, EARLINET, ASOS, ITARS, ACTRIS I, ACTRIS II). Ήδη από το 2008 έχει συμμετάσχει και εξακολουθεί να συμμετέχειμε επιτυχία σε αρκετά ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ESA, σχετικά μεταξύ άλλων και με τη διακρίβωση (CAL/VAL) διαστημικών μετρήσεων (CALIPSO, AEOLUS) με αντίστοιχες επίγειες παρατηρήσεις των οπτικών ιδιοτήτων των αερολυμάτων.
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ)
Το ΙΙΒΕΑΑ στεγάζει 50 ερευνητικές ομάδες που εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών και της παθοφυσιολογίας του ανοσολογικού συστήματος, του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος καθώς επίσης των βλαστοκυττάρων, της ανάπτυξης, της γήρανσης και του καρκίνου.
Το Κέντρο Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία (ΚΕΠΥ) του ΙΙΒΕΑΑ έχει ως κύριο αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση των φασμάτων της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, της ολικής στήλης του όζοντος και του διοξειδίου του θείου καθώς και τις μετρήσεις αερίων συστατικών και μετεωρολογικών παραμέτρων που έχουν σχέση με το περιβάλλον και την υγεία.
Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ) – Eργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας (ΕΦΑΠ2)
Το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ) κατατάσσεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια από άποψη φοιτητικού δυναμικού, διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, αριθμού τμημάτων και απονεμομένων τίτλων σπουδών. Περιλαμβάνει 7 Σχολές και 35 Τμήματα και κατέχει σημαίνουσα θέση στον Ελληνικό χώρο σε αριθμό δημοσιεύσεων και ερευνητικών προγραμμάτων. Στην τελευταία έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης των Πανεπιστημίων με τίτλο Academic Ranking of World Universities (ARWU, γνωστότερη και ως λίστα της Σαγκάης), το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάχθηκε στη θέση 201-300 στη θεματική ενότητα των Ατμοσφαιρικών Επιστημών. Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΦΑΠ2) ιδρύθηκε το 1968. Δραστηριοποιείται διδακτικά και ερευνητικά σε θέματα Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Περιβαλλοντικής Φυσικής. Το ΕΦΑΠ2 ασχολείται ειδικότερα με την έρευνα και την ανάπτυξη στις ερευνητικές περιοχές των Ατμοσφαιρικών Προγνώσεων και της Δυναμικής Πολύπλοκων Συστημάτων, της Διαχείρισης Κίνδυνων Καιρικής Προέλευσης, της Ηλιακής Ακτινοβολίας και των Ισοτόπων στην Ατμόσφαιρα. Οι εφαρμογές της έρευνας περιλαμβάνουν πληθώρα συστημάτων συζευγμένων με τον καιρό και το κλίμα όπως η ρύπανση, οι μολυσματικές ασθένειες, οι εκπομπές, η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, το έδαφος, κλπ.
-
Δρ. Δημήτριος Βελαώρας Ερευνητής Γ΄
-
Αναστασία Χρηστίδη
-
Καθ. Μαρια Τριανταφυλλου